Ioan Turc: Am atras toți banii europeni. Nu am pierdut niciun euro

0
22

Primăria Bistrița a atras toți banii alocați prin proiectele cu finanțare europeană, bugetul local neavând nicio pierdere din cauza faptului că unele dintre ele nu s-au finalizat în decembrie 2023. ”Îi solicit candidatului PSD să arate documentele de la ADR Nord-Vest care certifică enormitățile pe care le spune”, a declarat primarul Ioan Turc într-o conferință de presă.

Primarul a organizat o conferință de presă urmarea unor afirmații făcute în spațiul public de candidatul PSD la funcția de primar al Bistriței, potrivit căruia municipalitatea ar fi pierdut 60 de milioane de lei doar anul acesta întrucât nu ar fi finalizat la 31 decembrie 2023 proiectele finanțate cu bani europeni, toate aceste costuri urmând să fie suportate din bugetul local.

Turc: Municipalitatea nu a pierdut niciun euro din bani europeni

”Între ce spune candidatul și situația reală nu este nicio legătură, absolut niciuna. Realitatea este următoarea: proiectele majore ale municipalității sunt în curs de finalizare, iar până în prezent am reușit să atragem toți banii puși la dispoziție din fonduri europene. Municipalitatea nu a pierdut niciun euro”, a spus primarul.

El a explicat că, prin POR 2014-2020, Primăria Bistrița a implementat 31 de proiecte în valoare de peste 85 de milioane de euro. Dintre acestea, 25 au fost finalizate și 6 au fost prelungite până la 31.12.2024.

”În conformitate cu OUG nr. 36 din 2023 a fost aprobată, în anumite condiții, posibilitatea trecerii proiectelor în noul exercițiu financiar cu tot cu bugetul eligibil, intitulate proiecte etapizate. Acest mecanism a fost aplicat în cadrul proiectului Reconfigurarea Axei de transport public pe traseul Gării – Decebal – Andrei Mureșanu – Năsăudului, deci niciun euro nu a fost pierdut. În Regiunea Nord-Vest sunt în această situație 58 de proiecte. Sunt municipii cu trei, patru sau cinci proiecte. Bistrița are un singur proiect care a trecut cu toată suma eligibilă pe exercițiu bugetar al anului 2024. Nu pierdem nimic. În mod categoric ADR Nord-Vest nu i-a dat domnului candidat al PSD informații mincinoase, informații de natură să-i facă pe unii să râdă, fie pe unii să se îngrijoreze. Este o instituție serioasă și îi solicit candidatului PSD să arate documentele de la ADR Nord-Vest care certifică enormitățile pe care le spune”, a spus Ioan Turc.

Edilul a menționat că, în cazul celorlalte 5 proiecte care au fost trecute la categoria nefinalizate până la final de 2023, banii europeni au fost atrași în totalitate, iar lucrările care se mai fac sunt din sume neeligibile, cele din contribuția locală.

”Că le-am fi finalizat în decembrie 2023, că le finalizăm în vara acestui an, ceea ce revine municipalității e al nostru, nu ne absolvă nimeni. Important este că grosul sumelor provin din bani europeni. Insist: nu pierdem niciun leu! Nu există niciun fel de asociere între sumele neeligibile pe care avem obligația să le cheltuim pentru că altfel nu puteam atrage nici bani europeni și sumele pretins pierderi ale bugetului. Acest lucru un candidat care pretinde că are o profesie de economist sau de contabil, nu știu ce este, ar fi trebuit să le cunoască. Se fac în anul întâi la facultate”, a spus Ioan Turc.

Primarul a adăugat că, la final de an 2023, valoarea contractelor este de 275,6 de milioane lei, cea eligibilă contractată de peste 210 milioane de lei, iar cea eligibilă solicitată la decontare la 31.12.2023 este de peste 176 de milioane de lei.

”Valoarea eligibilă a banilor pe care îi plasăm pentru finalizarea lucrărilor pe Axă este 26,4 de milioane de lei, dar lucrările reprezintă doar 11,6 milioane de lei, diferența sunt ajustări conform OUG 64. Cel mai probabil nu toate aceste sume vor fi cheltuite. Pe Linia Verde avem o valoare consumată de peste 1,6 milioane de lei, dar 1,4 milioane de lei este o sumă pe care furnizorul autobuzelor electrice nu a mai solicitat-o. La pistele pentru cicliști, din 2,1 milioane de euro suma de 660.000 de lei reprezintă ajustări aferente diferenței de contractare, iar suma de 1,5 milioane de lei reprezintă diferență de contractare, deci s-a contractat cu o valoare mai mică. E o problemă? E un lucru bun, ar spune orice economist”, a spus Ioan Turc.

”Ne spune că pierdem 59,9 milioane de lei, dar nu am găsit suma aceasta nicăieri”

”Toată valoarea eligibilă a fost trasă, iar sumele neeligibile le-am asumat prin însăși contractele de finanțare, nu sunt sume care se pierd. Sunt lucruri pe care majoritatea oamenilor din oraș le înțeleg, doar unul se preface că nu le înțelege. În beneficiul cui? Ne spune că pierdem 59,9 milioane de lei, dar nu am găsit suma aceasta nicăieri. Oricum am face să înțelegem cum a ajuns la o asemenea sumă, nu înțelegem. Lucrurile sunt clare. Avem documente pe care le punem la dispoziția oamenilor. Banii eligibili au fost atrași, sumele neeligibile sunt în sarcina municipalității, nu ca pierdere. Să spui că sumele neeligibile sunt pierderi e o pierdere de identitate. Pierdere înseamnă când banii respectivi ar fi putut fi atrași din fonduri europene și, pentru că nu i-ai atras din fonduri europene, îi pui din bugetul local, dar nu există așa ceva. Punct!”, a mai spus Ioan Turc.

Primarul a reamintit că administrația pe care o conduce a modificat proiectele de mobilitate ale PSD găsite în Primăria Bistrița, schimbând soluția tehnică în ce privește trotuarele, dar și înlocuind conducte de apă pe tronsoane pe care s-a lucrat, deși nu avea această obligație.

”Ne-am mâncat sănătatea ca să adaptăm proiectele pe care le-am găsit în așa fel încât, la finalul lor, oamenii să fie mulțumiți”, a conchis Ioan Turc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.